Факти за индийската коса

Дата: 2013-04-25

Индийската коса е различна от косата на бялата и черната раса, макар че те са структурно сходни в основните им характеристики и цикли на развитие.

По какво индийската коса се различава от косата на бялата и черната раса?

1. Индийските космени фоликули са прави, подобно на бялата раса. При черната раса фоликулите са извити, което прави косата да бъде къдрава.

2. Индийската коса е по-заоблена и гладка, отколкото косата на бялата или черна раса.

3. Индийската коса е по-плътна от всички други.

4. Индийската коса е по-устойчива на пречупване от косите на черната или бяла раси.

Факти за косата

1. Като цяло, един възрастен има над 100 000 космени фоликули на скалпа си.

2. Косата расте около ½ инча на месец или 1-1.5см.

3. Губим и заменяме около 50 до 100 косъма на ден.

Структурата на косъма

Косата расте като тънък цилиндър от фоликула точно под повърхността на скалпа. В непосредствена близост до фоликула е мастната жлеза, която произвежда естествено масло. Това масло прави косата да изглежда лъскава.
 
Косата има три слоя: Cuticle/ Кутикула (външен слой), Cortex (Среден слой), и Medulla (вътрешен слой).
 
 

Кутикулата е основно протеин, наречен кератин. При нормална здрава коса кутикулата е гладка. Този слой е най-изложен на въздействието на околната среда. Той може да се повреди от химическа обработка. Увредената кутикула прави косата да изглежда суха и изхабена и често може да доведе до пречупване на косъма. Този слой на косъма е прозрачен.


Средният слой (Cortex)дава цвета на косата и осигурява нейната здравина. Когато кутикулата е повредена, средният слой на косъма става изложен на влиянието на околната среда. Косата отслабва и това води до цъфтене или пречупване на косъма. Цветът на косата се дължи на веществото меланин. С възрастта, производството на меланин се забавя и след време меланинът напълно изчезва. Липсата на меланин  води до побеляване или посивяване на косата. 

Най-вътрешният слой на косъма присъстват само при гъста коса.
Стадии на развитие на косата

Има три фази: фаза на растеж (от 3 до 6 години), преходна фаза (2-3 седмици), и фаза на покой (3 месеца). В края на фазата на покой, косата започва да пада и на това място наново започва растеж на коса, която заменя опадалата. Ако загубата на коса е по-голяма или с по-бързи темпове от подмяната на коса, това води до изтъняване на косата и плешивост.
 
 

 

 Характеристики на косата

- Косата е пореста. Това и позволява да усвоява хранителните вещества и да се третира химически за изсветляване, боядисване или обезцветяване.

- Косата е еластична. Това позволява да бъде променяна формата и текстурата и.

- Наследствеността оказва ефект върху цвета, плътността и формата на фоликула на косата.

- Хормоналните промени могат да предизвикат загуба на коса, например: следродилна загуба на коса.
 
- Косата получава хранителни вещества чрез кръвоносните съдове във фоликула. Ето защо е важно с какво се храним. 
 
EXTEND и нашият онлайн магазин, в който сте сега предлага само индийска и бразилска коса... в следващата публикация ще разясним разликата между индийската и китайската коса, която залива пазара... Ако желаете да споделите мнение по статията можете да влезете в нашия блог и да пишете коментар под статията. Ще се радваме на вашето мнение, ето и линк към него: http://estestvenikosi.blogspot.co.uk/
 
Доскоро писане! :)

Количка

Количката е празна.

VIDEO

Facebook